Davčna optimizacija za dijake in študente

Dijaki in študenti oziroma njihove družine lahko s poznavanjem davčne zakonodaje in spretnim kombiniranjem davčnih olajšav na leto privarčujejo kar nekaj denarja.

Korak naprej študentsko delo dohodnina davek na dohodek študentska napotnica akontacija plačilo davki olajšave

Pri načrtovanju optimalnega načina plačila davkov glavno vlogo igrajo dohodki dijaka oz. študenta in staršev ter izpolnjevanje pogojev za priznanje davčnih olajšav, nato pa je v drugem koraku na podlagi teh podatkov potrebno najti najugodnejšo kombinacijo. V prispevku navedene višine olajšav in dohodkov upoštevajo novelo Zakona o dohodnini in veljajo za leto 2020.

Splošna davčna olajšava

Vsakemu rezidentu se prizna zmanjšanje letne davčne osnove v višini 3.500 EUR letno (za leto 2019 splošna olajšava znaša 3.302,70 EUR), pod pogojem, da drug rezident zanj ne uveljavlja posebne olajšave za vzdrževanega družinskega člana.

Poleg tega se rezidentu, katerega skupni dohodek (razen dohodkov, ki so oproščeni plačila dohodnine oz. se ne vštevajo v davčno osnovo) v letu, za katerega se odmerja dohodnina, ne presega 13.316,83 EUR, prizna dodatno zmanjšanje letne davčne osnove v višini, določeni po enačbi:

zmanjšanje davčne osnove = 18.700,38 EUR – 1,40427 x skupni dohodek

Posebna olajšava za vzdrževanega družinskega člana

Starši lahko uveljavljajo posebno davčno olajšavo za vzdrževanega družinskega člana zavezanca za dijaka oz. študenta do 18. leta starosti, oz. do dopolnjenega 26 leta starosti, če:

  • neprekinjeno ali s prekinitvijo do 1 leta nadaljuje šolanje na srednji, višji ali visoki stopnji,
  • ni zaposlen, ne opravlja dejavnosti, in
  • nima lastnih dohodkov za preživljanje ali so ti manjši od višine posebne olajšave za vzdrževanega družinskega člana.

Za vzdrževanega družinskega člana šteje tudi otrok, ki izpolnjuje naštete pogoje in je starejši od 26 let, če se vpiše na študij do 26. leta starosti, in sicer največ za dobo 6 let od dneva vpisa na dodiplomski študij in največ za dobo 4 let od dneva vpisa na podiplomski študij.

Za lastne dohodke se štejejo vsi dohodki razen družinske pokojnine, dohodka za opravljeno študentsko delo, štipendij, preživnin in dohodkov iz naslova starševskega varstva.

Olajšava za vzdrževanega družinskega člana znaša za prvega vzdrževanega otroka 2.066 EUR letno, za vsakega nadaljnjega vzdrževanega otroka pa se olajšava poveča, in sicer: 

  • za drugega vzdrževanega otroka za 180 EUR in znaša 2.246 EUR,
  • za tretjega vzdrževanega otroka za 1.680 EUR in znaša 3.746 EUR,
  • ​za četrtega vzdrževanega otroka za 3.180 EUR in znaša 5246 EUR,
  • za petega vzdrževanega otroka za 4.680 EUR in znaša 6746 EUR,
  • za šestega in vse nadaljnje vzdrževane otroke za 1.500 EUR glede na višino olajšave za predhodnega vzdrževanega otroka.​
študentsko delo dohodnina davek na dohodek študentska napotnica akontacija plačilo davki olajšave

Posebna osebna olajšava

Posebno osebno olajšavo lahko uveljavlja rezident, ki:

  • se izobražuje in ima status dijaka ali študenta, in
  • še ni dopolnil 26. leta starosti, ali
  • je starejši od 26 let, če se vpiše na študij do 26. leta starosti, in sicer za dodiplomski študij za dobo največ 6 let od dneva vpisa in za podiplomski študij za največ 4 leta od dneva vpisa.

Zmanjšanje davčne osnove se prizna samo za dohodek za opravljeno študentsko delo (ne pa za druge dohodke, npr. na podlagi avtorske ali podjemne pogodbe), in sicer v znesku splošne olajšave, tj. 3.500 EUR letno (oz. v letu 2019 3.302,70 EUR).

Iz teorije v prakso

V praksi bo za optimalen izračun plačila davkov v prvi vrsti potrebno preveriti, kakšni so dohodki posameznega družinskega člana ter katere davčne olajšave je mogoče uveljavljati. Pri tem je treba upoštevati dohodke vsakega izmed staršev kot tudi dohodke dijaka oz. študenta iz naslova študentskega dela in iz drugih naslovov.

Če so dohodki dijaka oz. študenta za opravljeno študentsko delo relativno visoki, je lahko v konkretnem primeru bolj smiselno, da ga starši ne uveljavljajo kot vdrževanega družinskega člana, temveč sam uveljavlja splošno davčno olajšavo. Če ga starši uveljavljajo kot vzdrževanega družinskega člana, je potrebno vedeti, da si lahko starši čas uveljavljanja olajšave razdelijo, vendar tako, da vsota ne preseže 12 mesecev (npr. vsak po 6 mesecev).

Končno pa je mogoče tudi kombiniranje uveljavljanja splošne olajšave s strani študenta na eni strani in uveljavljanje študenta kot vzdrževanega družinskega člana s strani staršev na drugi strani. Kot omenjeno bo optimalna kombinacija uveljavljanja olajšav odvisna od primera do primera, vsekakor pa je vredno temu nameniti pozornost, saj se lahko plačilo dohodnine v primeru optimalnega uveljavljanja olajšav zniža za več kot 100 evrov.

Design a site like this with WordPress.com
Začnite